How to make your own Sustain Pedal

A year ago, I made this post in Instagram. But I haven’t made the tutorial yet. Today, I’m gonna make a very simple sustain pedal.

A sustain pedal is a needs for every pianist, just like we need rice. :hammers

In the video above, there is 2 sustain in one board. Today, I’m gonna make 1 sustain per board.

Tools needed :

  1. PCB Board
  2. Push Button, 2 pieces if possible
  3. Jack TRS 1/4 inch (to keyboard. Follow your own keyboard standard for sustain pedal.)
  4. Some cables
  5. Solder and lead

Schematics :

Made with paint. Please don’t bully me.

Bisa aja dibuat dengan 1 tombol aja, apalagi kalau kayak gini, tombol manapun yang ditekan, dia bakal terhubung. Jadi sama aja sebenarnya.

I arranged it 2 lined up, so the board is bigger like a real sustain.

Then I just connect all with lead. Here, the lead is not yet soldered correctly.

Then I connect the cable. If it looks bad, I’m sorry. I’m Computer engineering, not Electrical engineering.

Make sure 2 of that connection doesn’t connect. After that, it would be good if we use cable insulation for the connector.

Final results:

Notes :

  1. This sustain is normally open. Used usually on KORG if I remember correctly. If you used it on Yamaha, it will be reversed. You can change it by pressing “Direct access” (near the LCD), then press your sustain, then reverse the polarity.
  2. This sustain doesn’t support half pedal. But then if you want half pedal, you should buy more expensive pedal and you won’t be here anyway.
  3. You can make this sustain normally closed, but you need to find correct push button.
  4. We don’t use resistor. The pedals that I have opened before don’t use resistor usually.

 

 

Share
Posted in Tutorial | Leave a comment

Rest In Peace Cakewalk

17 November 2017, Gibson decided to stop Cakewalk development.
Actually this is not very new news, but somehow I do not hear the news. The message can be read here .

Cakewalk itself is already 30 years old.

Continue reading

Share
Posted in Artikel | Leave a comment

Magang di Consumer Services Telkom Ridar

Persiapan sebelum seminar kerja praktek

Untuk Pembimbing

Untuk Penguji

Changelog :

  • Nama bu Silvana katanya salah. Harusnya Silvana Rasio Henim, S.S.T., M.T..
    Tapi entah kenapa menurut (http://uppm.pcr.ac.id, diakses 2 Februari 2018) gelarnya kurang.

  • Revisi ada 2.
    1. Perbaiki use case
    2. Alur kerja ditambah.

Laporan setelah dibukukan : LAPORAN KP RINALDO 12022018 (PDF)

Share
Posted in Laporan Kampus | Leave a comment

Flashback 2008, Ubuntu 8.04, OpenSolaris 2009, dan TRON Legacy

Entah kenapa, hari ini aku pingin nonton film TRON: Legacy.

Continue reading

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment

Pindah Hosting (lagi) ke RamNode.

HostSlim bener bener parah. Yang bener aja, dikit dikit down. Hari ini aja, udah lebih dari 3x down.

Akhirnya pindah ke RamNode.

high performance ssd vps

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment

Pindah Hosting ke HostSlim

Web ini sekarang dipindah ke HostSlim.

Continue reading

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment

Planned Maintenance

Dalam beberapa jam ke depan, rinaldo.id akan dipindahkan ke hosting baru, beserta dengan semua project yang ada di dalamnya.

Jadi kalau kamu numpang database MySQL disini buat tugas akhir, ya mohon bersabar.

 

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment

[TUTORIAL] Android – Cara masuk ke ADB shell saat bootloop!

Sesuatu yang perlu 5 menit lebih untuk dicari tahu, pantas untuk diblog-kan. Apalagi, aku udah menghabiskan 5 jam mutar mutar soal ini.

Singkat cerita, aku lagi main main pake Nexus 7 2013 Deb (Wi-fi + LTE), yang aku paksakan ROM Nexus 7 2013 Flo (Wi-fi only) . Ga tau, pingin aja pake PhoenixOS.

Gue emang goblok, tapi karena goblok gue belajar. 😛

Continue reading

Share
Posted in Tutorial | 2 Comments

Dan kemudian, Low Priority lagi.

Capek sih ngomongnya, tapi kalau kamu berharap kualitas internet, JANGAN PAKAI IndiHome.

Continue reading

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment

Foto Natal GPdI Ecclesia 15 Desember 2017

Kalau jelek, berarti yang foto bukan aku. :)

Share
Posted in Tak Berkategori | Leave a comment