How to program Arduino Mega in Robotdyn Mega+Wifi

This posting was part of the journey to graduate from  Diploma 3 Computer Engineer PCR.

After long time no single post, finally I posted something today. So many things happened that requires time, also some internal problems, also many many projects outside campus and church … I only can say sorry :(
There is more story in my personal Instagram.

RobotDyn Mega + Wifi is an Arduino Mega compatible board, that already has an ESP8266 builtin. Imagine this, you buy an Arduino Mega, put ESP8266 in one of the serial, and you got this board. Unlike Wemos D1, this board is 100% compatible with Arduino … since this is Arduino, after all.

Continue reading

Share

3.3.2.7 Packet Tracer – Configuring PAP and CHAP Authentication (100% Completed + Download)

This post was made because Fauziyah asked for some help.

Download 3.3.2.7 Packet Tracer – Configuring PAP and CHAP Authentication 100% Completed

Continue reading

Share

9.3.2.11 Configuring Extended ACLs Scenario 2 (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

9.3.2.11 Configuring Extended ACLs Scenario 2

Background / Scenario

In this scenario, devices on one LAN are allowed to remotely access devices in another LAN using the Telnet protocol. Besides ICMP, all traffic from other networks is denied.

Continue reading

Share

9.3.2.10 Configuring Extended ACLs Scenario 1 (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

Download 9.3.2.10 Configuring Extended ACLs Scenario 1 (100% Completed)

Background / Scenario

Two employees need access to services provided by the server. PC1 only needs FTP access while PC2 only needs web access. Both computers are able to ping the server, but not each other.

Continue reading

Share

4.2.1.4 Packet Tracer – Configuring Static Frame Relay Maps (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

In this activity, you will configure two static Frame Relay maps. Although the LMI type is autosensed on the routers, you will statically assign the type by manually configuring the LMI.

Download 100% 4.2.1.4 Packet Tracer – Configuring Static Frame Relay Maps

Continue reading

Share

How to make your own Sustain Pedal

A year ago, I made this post in Instagram. But I haven’t made the tutorial yet. Today, I’m gonna make a very simple sustain pedal.

A sustain pedal is a needs for every pianist, just like we need rice. :hammers

In the video above, there is 2 sustain in one board. Today, I’m gonna make 1 sustain per board.

Tools needed :

  1. PCB Board
  2. Push Button, 2 pieces if possible
  3. Jack TRS 1/4 inch (to keyboard. Follow your own keyboard standard for sustain pedal.)
  4. Some cables
  5. Solder and lead

 

Continue reading

Share

[TUTORIAL] Android – Cara masuk ke ADB shell saat bootloop!

Sesuatu yang perlu 5 menit lebih untuk dicari tahu, pantas untuk diblog-kan. Apalagi, aku udah menghabiskan 5 jam mutar mutar soal ini.

Singkat cerita, aku lagi main main pake Nexus 7 2013 Deb (Wi-fi + LTE), yang aku paksakan ROM Nexus 7 2013 Flo (Wi-fi only) . Ga tau, pingin aja pake PhoenixOS.

Gue emang goblok, tapi karena goblok gue belajar. 😛

Continue reading

Share

Ableton Session View and Arrangement View

Hari ini, kita akan bahas apa perbedaan antara Session View dan Arrangement View, dan cara penggunaannya yang benar. Ini juga yang membuat Ableton Live unik. Tidak semua DAW mempunyai Session View.

Continue reading

Share

(PHP) Kenapa kamu harus pakai Array

Walaupun mungkin (iya mungkin), array gak membantu dalam penggunaan memori, tapi array bisa membantu dalam pengulangan program.

Mulai senin, aku punya project di Telkom Pekanbaru untuk bikin web sales report. Singkat cerita, permintaannya adalah kita harus bisa lihat grafik kita sendiri, agensi kita, dalam satu grafik.

Continue reading

Share

Cara membuat swap file pada linux

Ilustrasi swap. Sumber : Make tech easier

Swap adalah bagian dari hard disk yang ditujukan sebagai tempat penyimpanan sementara saat RAM sudah penuh. Ketika komputer sudah kehabisan memori, kernel bisa memindahkan program yang sedang tidak berjalan ke swap, untuk memberikan tempat kepada program lain yang membutuhkan.

Continue reading

Share